Door-to-door via
het spoor van en
naar Hongarije!
Rail Cargo Information Netherlands
Hongarije
Efficiënt en Flexibel naar en vanuit Hongarije
Transport per spoor van en naar Hongarije is mogelijk voor diverse ladingstromen, zowel bulk als (break)bulk, maar ook gepalletiseerd of containervervoer. Van oudsher worden vanuit Hongarije veel granen geëxporteerd in bulkwagons. Hongarije vormt tevens een belangrijke schakel in het intermodale transport van en naar de Balkan-landen.
Full Train Loads (Bloktreinen)
Heeft u bulklading te vervoeren naar of vanuit Hongarije? Dan is spoorvervoer een geschikte transportoplossing. Een Full Train Load (bloktrein) biedt capaciteit voor circa 1.500 – 2.000 ton lading.
Wagenladingvervoer (Unit cargo)
Heeft u staal (steel coils), hout, papier of andere break bulk (stukgoed) te vervoeren naar of vanuit Italië? Dan is wagenlading-vervoer een geschikte oplossing. Dit concept is mogelijk met en zonder eigen spooraansluiting.
Intermodaal vervoer
Wekelijks pendelen meerdere treinen tussen de Benelux en Hongerije, zowel direct als indirect via hubs in Duitsland of Oostenrijk. Logistieke dienstverleners met de beschikking over intermodale laadeenheden kunnen eenvoudig boeken bij de diverse rail operators.
Intermodaal vervoer (Door-to-door)
Diverse logistieke dienstverleners bieden van en naar Hongarije door-to-door diensten aan via het spoor. Dit betekent inclusief laadeenheid (container, wissellaadbak of kraanbare trailer) en voor- en natransport.
Via Routescanner krijgt u inzicht in alle wereldwijde (spoor) verbindingen voor uw container transport. Bekijk hieronder de kaart en plan direct uw transport:
Download terminal kaart
Download hier de kaart met Intermodale Railterminals in Europa. Liever als fysiek exemplaar ontvangen? Stuur dan een mail naar naar koiter@railcargo.nl.
Kaart downloaden
Best Practices
Intermodaal is
interessant voor
grote volumes
Volumes vervoeren via een combinatie van modaliteiten met het spoor als spil: er is nog veel te winnen. We spreken met verladers die de switch al hebben gemaakt. Waarom kiezen ze voor intermodaal en wat zijn de uitdagingen? Deze keer aan het woord, Wilco de Zwart van Outokumpu.